GARÁZSOK NAPJA az Európai Mobilitási Héten – Közösségformáló lépés a tudatos parkolás felé

A Magyar Parkolási Szövetség az Európai Mobilitási Hét keretében Garázsok Napja címmel 2011. Szeptember 19-én hétfőn promóciót szervez a közterületen kívüli parkolás népszerűsítése érdekében. A hagyományteremtő kezdeményezés célja hasonló a Torkos csütörtökhöz és a Múzeumok éjszakájához: a Garázsok Napján egy napig (50% kedvezménnyel lehet igénybe venni az akcióhoz csatlakozott 25 parkolóház, mélygarázs és nyitott parkoló szolgáltatásait. Egyes garázsok tovább is mentek: az egész Európai Mobilitási Héten 50% kedvezménnyel üzemelnek.

Budapesten továbbra is komoly problémákat okoz a parkolás. Ennek a problémának a gyökere, hogy a közterületen nincs elegendő hely a gépjárművek kényelmes tárolására. Ezt a problémát végérvényesen csak parkolóházak és mélygarázsok építésével lehet megoldani. Ehhez azonban fokozni kell a meglévő garázsok kihasználtságát, hogy a garázscélú befektetések jövedelmezővé váljanak és egyre több ingatlanfejlesztő lásson perspektívát a közcélú garázsok építésében és üzemeltetésében.

Parkolási létesítmények építésénél általában kimarad – vagy nagyon minimális – a marketingre és reklámozásra fordítható költségkeret. A reklám és médiapiacon egy 2-300 férőhelyes garázs önmaga egyedül szinte képtelen olyan értékű megjelenést vásárolni, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a kihasználtság folyamatosan magas legyen. A Garázsok Napja tömöríteni igyekszik a garázsok reklám és marketing törekvéseit tulajdonosi körtől és üzemeltetőtől függetlenül; az AKCIÓ célja, hogy minél többen ismerjék meg és vegyék igénybe a budapesti parkolóházak és mélygarázsok szolgáltatásait. 

A parkolás valójában nem volt előre tervezve, az elmúlt 100 évben fokozatosan alakultak ki az autótárolási szokások, a lakosság sok esetben saját parkoló hiányában az utcán kényszerül tárolni autóját. A Tudatos parkolás lényege, hogy az autós először tájékozódik és utána parkol. A felszíni parkolóhelyeket főleg rövid ügyintézési célú várakozásra kellene használni, míg a hosszabb pl. munkaidő alatti parkolásra inkább a garázsokat P+R parkolókat kell igénybe venni. A lakossági gépkocsi tárolás megoldására is inkább a közterületen kívüli parkolóhelyek építése jelenti a kiutat.

A közterületi parkolás gazdasági hatásait több európai országban is elemezték már. Az eredmények azt mutatják, hogy a közterületi gépjárműtárolás nagy terheket ró a társadalomra:

 • A szabad parkolóhelyeket kereső autók, majd a parkolási manőverek blokkolják, feltartják a forgalmat.
 • A parkolóhelyet keresgélő autók feleslegesen bocsátanak ki káros anyagokat.
 • A lejárt parkolójegyek konfliktushelyzeteket, felesleges stresszt okoznak.
 • Az autóból ki-beszállás növeli a balesetek kockázatát.
 • Nem tervezhető előre, hogy a parkolásnál lesz-e elegendő parkolóhely.
 • Területenként változhatnak a különféle szabályok.

Ezekkel szemben a garázsban parkolás környezetbarátabb, össztársadalmi szinten olcsóbb és jobb alternatíva:

 • Az autók a közterületen kívül parkolnak a kiinduló és a célállomásukon is.
 • Az utca közlekedésre van fenntartva és használva.
 • Kevesebb károsanyag kibocsátás.
 • Kevesebb baleset.
 • Magasabb vagyonbiztonsági szint – korrekt árak. 
 • Nincs utcai parkolóhely keresésre fordított idő és energia.
 • A történelmi városmagok az autók előtti korokban épültek, így értékes tereket tartalmaznak.

A Magyar Parkolási Szövetség reményei szerint amennyiben sikerül elérni, hogy a jelenleg meglévő parkolóház és mélygarázs infrastruktúra magas kihasználtsággal működjön, akkor megteremtődnek a gazdasági feltételei annak, hogy az ingatlanfejlesztő cégek a irodaház, bevásárlóközpont és lakópark  fejlesztések után végre garázsokat is elkezdjenek építeni.

A Garázsok Napja akcióban résztvevő parkolóházak és mélygarázsok aktuális listája a parkonet.com – Parkolási adatbázis és médiaportálon www.parkonet.com/mobilitas, valamint a Magyar Parkolási Szövetség weboldalán www.hungaropark.hu, érhetők el.