Nyitott fórum a parkolásról

Magyarország legfontosabb parkolási konferenciáját tartották meg 2013. november 14-én Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban. A Magyar Parkolási Szövetség közel negyed évszázados fennállása óta, most először rendezett olyan konferenciát, amely nem csupán a szűk szakmai csoportot hívta össze, hanem megszólaltatta az autóipar, az energiaszolgáltatók, informatikai cégek, műszaki szakértők és más szolgáltatók magyar és külföldi képviselőit is. 

Hogy mennyire helyes a koncepció – miszerint a rendezvény kapuit szélesebbre kell tárni – bizonyította a fórumon megjelent több imnt 150 résztvevő, aki közel 80 céget képviselt. A résztvevői kör bővítésének oka, hogy a szervezők tisztán látják: a mobilitási és parkolási problémák az Önkormányzatok vállát nyomják, viszont érdemi előrelépés csak akkor lehetséges ha az együttműködésbe azokat az iparági szereplőket is bevonják, akik tevékenysége kapcsolódik a városi mobilitás működőképességének fenntartásáshoz. Ezeken kívül természetesen a megfelelő állami/önkormányzati szervek támogatása is nélkülözhetetlen a parkolással kapcsolatos „társadalmi béke” megteremtésében.

A konferencia hasznos előadások során engedett betekintést nyerni a világ nagyvárosaiban már jól működő parkolási rendszerekbe. A Parking Development Forum előadásain, pódiumbeszélgetésein olyan nemzetközi- és hazai szakértők vettek részt, akik új szintre emelték a városi parkolási és mobilitási problémák megoldásának lehetőségeit. Az eszmecserékben ingatlanbefektetők, városüzemeltetők, elektronikai fejlesztők, innovatív- és zöld megoldásokban gondolkodó vállalkozások és az építőipar képviselői, szakemberei is részt vettek.  

A Parking Development Forum egésznapos rendezvényén négy szekcióra osztották a mobilitáshoz és a parkoláshoz kapcsolható tematikát: az első részben, melyet Kocsis Ferenc, az Európai Parkolási Szövetség Politikai és Stratégiai Bizottságának tagja moderált, a mobilitási kihívásokat vázolták fel. Cseri József, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének az alelnöke, a parkolási szolgáltatások költségeinek az új gépjárművek árába történő beépítéséről beszélt. Glattfelder Béla EP képviselő és Krajcsovits Sándor közös prezentációjában az Európai Unió zöld mobilitási törekvéseiről adott áttekintést. Ezt követően a zöld szemlélet égisze alatt Sződi János a Car sharing elterjedéséről; Dénes Sándor, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoporttól az elektromos autók töltőhelyeinek budapesti telepítési lehetőségeiről tartott előadást.  

A délután során olyan parkolási megoldásokat kerestek, amelyek már Európa és a világ számos más nagyvárosában bizonyultak hatékonynak. Lorenzo Bannerman, az Európai Parkolási Szövetség elnökségi tagja vázolta a jellemző európai parkolási trendeket, Helen Crozier, a Brit Parkolási Szövetségtől az Egyesült Királyságban működő parkolási-menedzsmentet mutatta be. Ezt követően Michael Carroll nemzetközi analógiák alapján vázolta, mik a történelmi belvárosok parkolási problémái, és azokra milyen válaszok adhatók: a Váci utca környezetének parkolási megújátásáshoz pl. San-Francisoi példákra támaszkodnak. Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt-től pedig innovatív közlekedési eszközökről, a moduláris buszok használatáról és a gyors közösségi hajók bevezetésének lehetőségeiről beszélt a P+R megoldásokon belül. 

A nap további részében a technológiai és mobilitási szekció a parkolási technológiák fejlődését és alakulását járta körül: Kocsis Ferenc, a Tudatos Parkolási Program bemutatásával; dr. Szabó Sándor, a BME-Infokom Innovátor Kft-től az iParking rendszerével foglalkozott előadásában. Alibán Dénes az SW Umwelttechnik képviseletében egy Amerikában már használatos, gyorsrámpás parkolóház építészeti megoldásain keresztül mutatta be a lehetőségeket. Steven de Coork a Parkeon-tól a könnyebb, dinamikusabb parkolás technológiai megoldásait mutatta be, amely szorosan kapcsolódott dr. Orosz Csaba előadásához, aki a parkolási kapacitások menedzseléséről értekezett, mire dr. Tóth Gábor reflektált az evopay Kft-től, majd bemutatta a DOX Parking mobil applikáció parkoláson túlmutató funkcióit.  

A fórum a befektetők szempontjait fókuszba helyező témával zárta a napot: arra keresték a választ, hogy “Megéri-e a pénzét? Jó befektetés-e a garázs?” A parkolásfejlesztés lehetőségeiről Baross Pál számolt be, a Főpolgármesteri hivatal képviseletében, a garázsfejlesztési alternatívák felvázolásával, majd Czerny József, a Magyar Létesítménygazdálkodók Szövetségétől azokat a kihívásokat kereste, amelyek lehetővé teszik a létesítménygazdálkodási szolgáltatások szabványosítását. A garázstechnológia jövőjét Bukta Márk pozicionálta, amit az SWR Bauconsultingtól érkező Téglássy Orsolya prezentációja jól kiegészített és bemutatta a napenergia hasznosításának lehetőségeit, gazdaságos beruházások számára. A fejlesztői és üzemeltetői szekciót Tamás Miklós előadása zárta, az evogreen Kft-től, aki arról beszélt, hogy miként lehet környezetbarát egy parkolási létesítmény. 

A Parking Development Forum nem csak szélesebb kör bevonásával igyekezett feltérképezni a parkolás legfőbb kérdéseit, és megkeresni az azokra adandó válaszokat, de nemzetközi példák, máshol már jól mükődő megoldások megismerését is lehetővé tette. A rendezvény résztvevőinek kiszélesítéséről Kocsis Ferenc, az EPA Politikai és Stratégiai Bizottságának tagja a következőket mondta: „Azt az alapvetést, miszerint a parkolás lényegesen szélsebb kört érint, mint  a szigorúan vett szakma, ez a rendezvény is igazolta. Továbbra is törekedni fogunk a lehető legtöbb érintett bevonására hasonló tanácskozások során, valamint kiemelt célunk, hogy a Parking Development Forumot a széles körű, érdemi eszmecserék rendezvényévé tegyük”