Utcanév alapú mobilparkolási rendszer – Újabb kis lépés az ügyfélbarát parkolás felé

A Magyar Parkolási Szövetség egyik tagszervezete nemrég új mobilparkolási megoldást vezetett be, melynek segítségével az utcanév megadása után a rendszer automatikusan meghatározza az aktuális parkolási díjat.

 

Az picipenz.com fejlesztése egy már meglévő megoldás, a hangautomatás* fizetés továbbfejlesztett változata. A parkolás indításához továbbra is egy telefonszámot kell felhívni, majd a megfelelő menüpontban be kell billentyűzni az utcanév első néhány betűjét. A rendszer ezután automatikusan felkínálja a megfelelő utcát vagy teret. Amennyiben több találat is van, az utcanevekből a telefon gombjainak segítségével lehet választani, a parkolás ezután automatikusan indul. A rendszer érdekessége, hogy abban az esetben ha egy utca több zónához is tartozik a rendszer képes megától felismerni, hogy melyik zónában indították a parkolást.

 

Ez az új megoldás ismét lökést ad abba az irányba, hogy a közterületi parkolásüzemeltető  cégek csökkentsék a parkolóórák számát. A ma használatos utcai parkolóórák részleges „nyugdíjazásával” ugyanis megtakarítható a parkolóórák beszerzési, ürítési, karbantartási, biztosítási, amortizációs költségei, valamint a bedobott érmék számlálási költségei is. A parkolási díj fizetése pedig lényegesen egyszerűbbé válik az autósok számára.

 

A mobilparkolás terjedése a három évvel ezelőtti bevezetése óta töretlenül emelkedik, az összes tranzakción belül Magyarország egyes részein közelíti az 50%-ot. A mennyiben a trend az elkövetkezendő 5 évben nem változik, és a mobilos tranzakciók részaránya eléri a 80-90%-os szintet az utcai parkolóórák jelenetős része feleslegessé válhat. 

 

Továbbra is fontos marad viszont az autósok tájékoztatása a mobilparkolási lehetőségekről: a parkoló automatákra helyezhető matricákkal, új – esetleg kimondottan mobilparkolási célokat szolgáló – táblákkal, illetve a nemrég bemutatott EPD (Elektronikus Parkolási Díjtérkép) segítségével.

 

* * * sajtóközlemény vége * * *

 

Amennyiben módjukban áll, kérjük tájékoztassák olvasóikat / nézőiket / hallgatóikat 

az utcanév alapon működő mobilparkolási megoldásról. Nagyon köszönjük!