Mobilitás, közlekedés és parkolás az Európai Unióban

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság az EU végrehajtó szerve és munkája során az EU egészének érdekeit képviseli (az egyes országok egyéni érdekeivel szemben).

A „Bizottság” megnevezés egyszerre utal a biztosok testületére és magára az intézményre, melynek székhelye Brüsszelben, Belgium fővárosában van, de irodáinak egy része Luxembourgban található. A Bizottságnak ezenkívül minden uniós tagországban van irodája. Ezek az úgynevezett „képviseletek”.

Főigazgatóságok

A Bizottságban 23 000 tisztviselő és más alkalmazott dolgozik az úgynevezett főigazgatóságokon és szolgálatokon, melyek mindegyike meghatározott szakpolitikai területért felel. A főigazgatóságok élén a főigazgatók állnak, akik közvetlenül a Bizottság elnöke felé tartoznak elszámolással.

A főigazgatóságok dolgozzák ki a jogszabályokat, ám javaslataik csak akkor válnak hivatalossá, ha a biztosok testülete heti ülésén elfogadja őket. A Bizottság egy sor végrehajtó ügynökség munkáját is irányítja.

Mobilitáspolitika és Közlekedés (MOVE) Főigazgatóság

Az Európai Bizottságon belül a közlekedési, mobilitási és ezzel együtt a parkolási kérdések is a Mobilitáspolitika és közlekedés (MOVE) Főigazgatóság tartoznak.

Európai Parkolási Szövetség (EPA)

Az Európai Parkolási Szövetség az Európai Bizottságtól függetlenül – azonban a EB-vel egyre jobban együttműködő – önálló szervezet. Az EPA székhelye és központi irodája az EB-hez hasonlóan szintén Brüsszelben van.