24. Szakmai fórum – Százhalombatta

Május 25-26-án Százhalombattán tartotta soros közgyűlését a Magyar Parkolási Szövetség. A két napos konferencián rekord számú résztvevő jelent meg, ami nagy valószínűséggel az utóbbi időben a média fókuszába került Mozgáskorlátozott parkolási anomáliának is betudható volt. Az ország minden részéből érkezett küldöttek erős fellépést várnak a tisztességesen fizető autósok védelme érdekében.

Egységesítési törekvések

A parkolási szakma képviselői – ügyfélkapcsolati és marketingszakemberek bevonásával – több órás vita során vizsgálták, hogy mely területeken tudnának országos szinten egységesítést végrehajtani, annak érdekében, hogy az ügyfelek elégedettségét növeljék. A tanácskozás során szóba került:

  1. Parkolási ügyfélszolgálatok különféle folyamatainak és egyes arculati elemeinek egységesítése.
  2. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal kapcsolatos visszaélések egységes kezelése.
  3. Pótdíjfizetési felszólító levelek tartalmának egységesítése, egyúttal a levelek hangvételének mérséklése, barátságosabbra vétele.
  4. A parkolási zónák színeinek egységesítése.

Drámai helyzet a garázsfejlesztési piacon

Az ingatlanfejlesztők körében a válság előtt sem volt sláger parkolási létesítményt építeni, mostanában pedig különösen nem az. Egy friss felmérés szerint van olyan budapesti parkolóház, aminek közvetlen közelében több mint tíz foghíjtelken is konkurens parkoló üzemel. A foghíjparkoló üzemeltetői nem fizetnek építményadót, egy parkolóházhoz képest a beruházási költségük elenyésző és engedélyt sem kell kérniük mivel csak bejelentési kötelezettségük van az önkormányzat felé. A szakma képviselői szerint 1500-1600 Ft/m2-es építményadóval terhelten nehezen képzelhető el, hogy sikerül befektetőket találni.

 

Városi mobilitás és Tudatos parkolás

A szövetség egyik tagja előadásában kihangsúlyozta a különféle informatikai támogató rendszerek szerepét a városi parkolás szervezésében. A trendek azt mutatják, hogy a közterületi és a közterületen kívüli (garázs) parkolóhelyeket együttesen kellene menedzselni, az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. Szerencsére az Interneten már akad olyan weboldal Magyarországon is ami képes arra, hogy ilyen megoldásokat befogadjon, (hostoljon). A szakma szerint emellett szükség lehet egy olyan önkéntes adatbázisra, ahol azok a cégek és szervezetek, akik valamilyen kapcsolatban vannak a parkolással (üzemeltető, tervező, garázsfejlesztő, berendezés gyártó, mobilparkolás szolgáltató, takarító, stb.) könnyen megtalálják egymást.

 

Mobilparkolási trendek

A vezető mobilparkolás szolgáltató cégek egyetértettek abban, hogy a mobilparkolás térnyerése megállíthatatlan, országos szinten 50-60%-os szintet közelíti az összes parkolási tranzakcióhoz viszonyítva. Egyre több új cég van a piacon, némelyik háttere, műszaki felkészültsége nem biztos, hogy megfelelő, éppen ezért fokozni kellene a lakosság tájékoztatását. A mobilparkolás még sokaknak újdonság, így vannak, akik nincsenek tisztában bizonyos dolgokkal, amikre érdemes volna jobban odafigyelni. A szakma képviselői ezért egy olyan kiadvány elkészítését javasolták, ami röviden ismerteti a legfontosabb tudnivalókat a mobilparkolásról.

 

 

Szakmai díjak

Az ügyfélbarát parkolási megoldások elterjedésének előmozdítása érdekében a Magyar Parkolási Szövetség különféle díjakkal kívánja jutalmazni azokat a közterületi vagy garázs üzemeltetőket, akik egy adott évben – a lehetőségeikhez képest – a legtöbbet teszik a parkolási szolgáltatások színvonalának javítása érdekében. A pályázatok elbírálása az Európai Parkolási Szövetség által előírt – vagy annál szigorúbb – irányelvek szerint történne.

 

Fenntartható fejlődés, fókuszban a jövő generációk

A Szövetség nyitni kíván a fiatal generációk felé, kíváncsi a műszaki területen tanuló fiatal egyetemisták világképére és javaslataira a városi mobilitás javítása, fejlesztése érdekében. A Szövetség éppen ezért együttműködések kialakítására törekszik olyan felsőoktatási intézményekkel, ahol a városi parkolás és közlekedés fejlesztéseinek alternatíváival elméleti és gyakorlati szinten egyaránt foglalkoznak.