KMK ügyek

A KMK ügyek megnevezés három akut problémakörre utal, aminek megoldása egyre sürgetőbb az iparág számára, ezek:

  • Külföldi rendszámú autók parkolási büntetései: A magyar rendszámú autósokon behajtják, de a külföldi rendszámú autók tulajdonosait nem érik el?
  • Mozgáskorlátozott parkolási visszaélések: Miért nem hagyják szabadon a mozgáskorlátozott helyeket?
  • Kerékbilincs alkalmazása: Szívatás helyett csak végszükség esetén.
Külföldi rendszámok

A Hungaropark koordinációs és egyeztető tevékenységet végez annak érdekében, hogy a külföldi rendszámú autókra kiadott pótdíjakat is behajtsák a járművek tulajdonosain. A külföldi rendszámú autók parkolási díj nemfizetése miatt a bevételkiesés éves szinten százmilliós nagyságrendű.

Mozgáskorlátozott parkolás

A mozgáskorlátozottak parkolása és az ezzel kapcsolatos visszaélések megoldása is komoly feladat. Nincs egysége szabályozás országos szinten sem a parkolóhelyek kijelölésének és használatának kérdésében, sem pedig a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal összefüggő visszaélések felderítésének módjaiban sem. Mindez rengeteg frusztrációt okoz a társadalomban.

Kerékbilincs

Akut probléma, aminek sok ellenzője és támogatója van. Ellenérvként lehet felhozni a felhozni, hogy alkalmazása esetén az autó – és így a szabálytalan állapot is (tiltott helyen várakozás, forgalom akadályozása stb.) – rögzítésre kerül. Ugyanakkor sorozatos visszaélések, különösen nagy összegű parkolási pótdíjtartozások esetén gyorsan lezárható igazgatási folyamat.