Irodaházi parkolási témák

Budapesten legnagyobb számban az irodaházakkal együtt épülnek parkolóházak vagy mélygarázsok. Az irodai parkolók az OTÉK szerint tervezett kapacitásukat tekintve elvileg elegendő helyet kínálnak a házban dolgozó alkalmazottaknak és vendégeknek, a valóság azonban sokszor nem ezt mutatja. 

Sok irodaház ugyanis nem rendelkezik parkolásgazdálkodási modellel: az ott dolgozó alkalmazottak vagy az oda érkező vendégek autóinak szakszerű tárolása nincs megoldva.

OTÉK érdekellentét

Hiába írja elő a törvényalkotó az OTÉK-ban a kötelezően építendő parkolóhely számot, ha az irodai dolgozók üzletpolitikai okok miatt nem használhatják még az üresen álló helyeket sem, pedig az nekik – az ott dolgozók autóinak – épült. A bérbevevőket nem kényszeríti semmi, hogy a dolgozóiknak parkolóhelyeket biztosítsanak.

Megfizethetetlen bérletek

Rosszabb a helyzet, ha az irodaházban dolgozóknak adózott jövedelemből kell kifizetni a nem ritkán 100-200 Eurós (+AFA) garázsbérletet. Nyilvánvaló, hogy bérből és fizetésből élő emberek ezt nem fogják tudni megtenni.

Kényelmetlenné váló irodák

A valóságban túl sok hangsúly került az irodaházak egyéb funkcióira és túl kevés a parkolásra. Ha egy irodai dolgozónak a rossz parkolásgazdálkodás miatt napi 2-3 órát (heti 15h) kell tömegközlekedéssel utaznia, hogy beérjen a munkahelyére (mert pl. nem tud autóval megfizethető áron parkolni) a legkomfortosabb iroda is kényelmetlenné válhat. 

Virtuális garázzsá válás

A legrosszabb forgatókönyv, ha egy irodai garázs kapacitása folyamatosan nincs kihasználva. Ez olyan helyzetet jelent, mintha a garázs nem is épült volna meg: funkcióját betölteni nem tudja: virtuális garázzsá válik.