Who we are & what we do?

Who we are?

A városlakó, személygépkocsival közlekedő emberek egyik legnagyobb gondja napjainkban a parkolás. Szakemberek már 1989-ben felismerték, hogy e szakterületnek – annak érdekében, hogy a parkolni vágyók elvárásainak a leghatékonyabban tudjon megfelelni – önálló fórumra van szüksége. Ezért az érdekeltek még abban az évben megalapították a Magyar Parkolási Szövetséget.

What we do?

A kultúrált, a többi közlekedő érdekeit is figyelembe vevő parkolási szokásokat kívánjuk hazánkban minél szélesebb körben megismertetni és elfogadtatni. Ennek érdekében aktív részvételt vállalunk a parkolással kapcsolatos információk nagyközönséghez való eljuttatásában is. (A Hungaropark küldetése)

 

Az egyesületi formában működő, több mint 50 tagot számláló szervezet naprakész információkat közvetít a Budapesten és az ország városaiban működő üzemeltető, tervező, gyártó, és forgalmazó szervezetek között. Közreműködik az önkormányzati döntéshozatal és a jogalkotás különféle fázisaiban.

 

A Hungaropark szakmai előkészítő és véleményező munkáját nagyban segíti az a tény, hogy megalakulása óta az Európai Parkolási Szövetség (European Parking Association – EPA) rendes tagja. Ez a szakmai kapcsolat elősegítette, hogy az európai nagyvárosok parkolásszervezési megoldásaihoz képest 1989-ben még mutatkozó több évtizedes lemaradás egyre nagyobb mértékben csökkenjen. Ez különösen a minőségi parkolási eszközök alkalmazása tekintetében mutatkozik meg.

 

Magyarországon csaknem valamennyi – legfejlettebb technológiát alkalmazó – műszaki megoldás (pl. közterületi jegykiadó automaták, biztonsági parkoló rendszerek, automatizált garázsok, mobil telefonos parkolás) megtalálható.

 

A magyar szakemberek egyenrangú partnerként vesznek részt világcégek informatikai rendszerének kidolgozásában éppúgy, mint önálló parkolási berendezések, megoldások kifejlesztésében. A magyar parkolási szakmának az európai színvonalhoz való felzárkózását jelezte, hogy a Brit Parkolási Szövetség 1995-ben a Hungaroparkot tiszteletbeli, majd 2004-ben rendes tagjává választotta, és hogy 1996-ban az EPA kétévenként megrendezésre kerülő kongresszusát Budapesten tartotta.

 

Az elmúlt évtized során a Hungaropark a szűk szakmai körből kilépve, a parkolás valamennyi résztvevőjének érdekegyeztető fórumává nőtte ki magát, teljessé tette az autózással és a városi közlekedéssel foglalkozó azon civil szervezetek körét, akik tevékenységében a parkolással kapcsolatos kérdések csak másodlagosak.